PROJEKAT „Ćiribu – ćiriba“

Nedovoljno ulaganje u održavanje prostorija Udruženja „ZaJedno“ (koje je prouzrokovano smanjenjem materijalne podrške od strane  resornog Ministarstva i Grada u poslednje 3 godine) dovelo je do devastiranja i narušavanja izgleda svih prostorija.Iz tog razloga, mladi  aktivisti našeg Udruženja konkurisali su  za sredstva u okviru  programa  MLADI SU ZAKON – Ministarstva omladine i sporta i dobili  finansijske sredstva  u vrednosti od 80.000 dinara za sprovođenje omladinskog volonterskog projekta.

Kroz projekat „Uređenje radnog i dvorišnog prostora Udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama grada Subotice“ (“Ćiribu -  ćiriba“), biće unapređeni uslovi – stvoren bezbedniji, zdraviji i prijatniji prostor za sprovođenje programskih aktivnosti  našeg Udruženja namenjenih deci i mladima sa i bez invaliditeta.

Istovremeno, uređeniji prostor povećaće broj poseta dece, roditelja i mladih (grupne posete iz vrtića i škola, proslava dečijih rođendana…) što će obezbediti pokrivanje jednog dela troškova neophodnih za realizaciju programa za decu i mlade.

Pošto aktivnosti za decu i mlade koje sprovodi naše Udruženje spadaju u domen rehabilitacionih i inkluzivnih programa u zajednici i predstavljaju nadogradnju institucionalnim vidovima podrške osobama sa invaliditetom,  rešavanjem problema prostora obezbediće se kontinuitet i povećati kvalitet podrške osobama sa invaliditetom u našem Gradu.

Pored  samog uređivanja radnog i dvorišnog prostora Udruženja, takođe važan cilj projekta je i podizanje svesti o važnosti volonterizma u lokalnoj zajednici kroz međusobnu saradnju različitih grupacija mladih.

O okviru projekta planirano je :

• Krečenje  7 prostorija Udruženja,
  • Uređivanje prostorije za mlade  dekupaž tehnikom,
  • Oslikavanje ramova za izlaganje dečijih radova
  • Oslikavanje betona na dvorištu
  • Saniranje zidova i stubova kapije
  • Zamena i oslikavanje ograde

Pored toga,  biće realizovana i radionica na temu omladinskog aktivizma i volonterizma, javna akcija povodom obeležavanja Dana grada (prodaja ukrasnih predmeta sa znamenitostima Subotice) kao i svečana „primopredaja“ uređenih prostorija korisnicima Udruženja  od strane volontera.

U   projekat će biti uključeno oko 30 mladih volotera  starosti od 15 do 30 godina kojima će stručnu  podršku u realizaciji aktivnosti  pružati zanatlije i roditelji – članovi Udruženja. Novinu u odnosu na naše prethodne projekte predstavlja uključivanje šire zajednice (prvenstveno vlasnika ugostiteljskih i trgovinskih radnji) kao donatora za obezbeđivanje ishrane i osveženja volontera ali i predstavnika starije generacije sugrađana kroz njihovo angažovanje u aktivnostima kreativne radionice.

Projekat „Ćiribu – ćiriba“ – Uređenje radnog i dvorišnog prostora udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama grada Subotice „ZaJedno“

sprovodi Udruženje “Zajedno” uz podršku Resurs centra “Somborskog edukativnog centra”, u partnerstvu sa Novosadskim humanitarnim centrom u okviru programa “MLADI SU ZAKON”, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

YuEco popodne

RTV City Subotica