Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Korak ka usluzi: Stanovanje uz podršku za osobe sa invaliditetom

USAID, Trag Fondacija

Cilj: Ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom na život u zajednici kroz kreiranje uslova za uspostavljanje novih usluga socijalne zaštite

Stanje i perspektiva

Postojeći institucionalni sistem zaštite stvara zavisnost i gubitak kontrole nad sopstvenim životom i zapravo vodi ka isključivanju osoba sa intelektualnim teškoćama iz života zajednice.

Poštujući brojne međunarodne dokumente naša država je preuzela obavezu da, kroz reformu sistema nege i zaštite osoba sa invaliditetom, otpočne sa procesom deinstitucionalizacije. Dokaz tome je usvajanje Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Deinstitucionalizacija je proces izmeštanja osoba sa intelektualnim teškoćama iz stacionarnih institucija.

Osobe se smeštaju u stanove u zajednici (od 1 do 5 osoba) i primaju podršku u skladu sa svojim individualnim potrebama.

Stoga je razvoj programa stanovanja uz podršku u zajednici od ključne važnosti kako bi se poštovala ljudska prava  osoba sa intelektualnim teškoćama te im se omogućilo puno učešće u društvenom životu.

Krajnji cilj procesa deinstitucionalizacije, u novom, socijalnom modelu zaštite je uspostavljanje sistema koji obezbeđuje individualnu podršku svakom pojedincu kako bi aktivno učestvovao u planiranju, sprovođenju i  vrednovanju mera koje se odnose na njegov život.

 Šta je to stanovanje uz podršku ?

  • Jedan od novih oblika u sistemu socijalne zaštite, u kome se odraslim osobama  invaliditetom pruža mogućnost izmeštanja iz institucije i življenja u zajednici uz odgovarajuću pomoć i podršku stručnih službi.
  • U stanovima živi 1 do 5 osoba, različitih po dobi, polu i stepenu teškoća.
  • Najbrži put ka nezavisnom životu i uključivanju ili inkluziji u društvo za one osobe koje su, zbog nedovoljne i neadekvatne podrške dugi niz godina smeštane u institucije i isključivane iz društva.

Stanovanje uz podršku otvara niz situacija u kojima se lako prepoznaju vrednosti i osobenosti pojedinca kao ljudskog bića dajući mu mogućnost da samostalno (ili uz podršku) bira, donosi odluke i preuzima odgovornost za sve što mu je bitno u životu).

Slobodan i integrisan život u zajednici najbrži je i najprirodniji put ka menjanju i prevazilaženju negativnih stavova i predrasuda vezanih za osobe sa intelektualnim teškoćama.

Povod pokretanja ove kampanje je jedno roditeljsko pismo koje je u septembru stiglo u Udruženje „ZaJedno“  čiji sadržaj Vam u delovima prenosimo.

„Mi smo roditelji.Imamo sina od 36 godina, koji je ometen, ali mi ga mnogo volimo.Ja imam 62 godine a moj suprug 65 godina. Naš sin je od rođenja invalid, ali ga nikad nismo hteli staviti u dom, sami smo ga podizali, trudili se da živi što bolje, da se druži, vodili smo ga svugde, nismo se stideli što je takav. Ja sam prestala da radim kako bi što bolje brinula o njemu. Mnoge stvari koje su potrebne čoveku za život mi smo ga naučili, ali naš sin nikad neće biti samostalan. Došlo je vreme kad ljudi naših godina počinju da se razboljevaju, pripremaju za odlazak, štedimo za to i razgovaramo u kući sve češće na tu temu.Ali mi ne možemo mirno da odemo, mi ne smemo da odemo, jer kome će ostati naš sin,ne želimo da posle nas živi u domu.Išli smo suprug i ja da gledamo ali dom nije dobro mesto za njega. On je navikao da živi u kući, ima neke svoje obaveze,svoja interesovanja, ume sam da ode u prodavnicu,opere suđe, usisa,pomaže u kuvanju….

Molimo vas učinite nešto za za roditelje slične nama, za našeg sina i njemu slične. Mi smo se ceo život trudili da živi život dostojan čoveka, da živi u porodici…..“

Ovo pismo nas je nagnalo da započnemo  kampanju u našem gradu kako bismo stvorili uslove za pokretanje usluge stanovanje uz podršku.Napisali smo projekat Fondaciji Trag kako bismo zajedno sa svih devet organizacija realizovali niz aktivnosti u Subotici : seminare,obuke, panel diskusije, radionice, okrugli sto, štampanje promo-materijala o usluzi stanovanje uz podršku, pregovaranje, lobiranje.Želimo da informišemo i senzibilišemo građane, stručnu javnost i izvršimo pritisak na donosioce odluka, ali nam je u tome Vaša pomoć neophodna.

Potpisivanje ovog Sporazuma između svih subotičkih udruženja osoba sa invaliditetom je naš prvi korak.